آمفتامین Amphetamine بعد از شیشه و حشیش، به عنوان پرمصرف‌ترین ماده مخدر محرک در میان جوانان شناخته می‌شود. متأسفانه امروزه این ماده مخدر خطرناک به‌ روش‌های متفاوت و غیرقانونی با قیمتی ارزان در دسترس می‌باشد که همین موضوع باعث شده تا استفاده از این محرک اعتیادآور افزایش یابد.

آمفتامین برای اولین بار در اواخر قرن نوزدهم سنتز شد، اما استفاده گسترده از آن در دهه 1930 آغاز گردید. در طول جنگ جهانی دوم، از این ماده برای افزایش هوشیاری و کاهش خستگی سربازان استفاده میشد. پس از جنگ، مصرف آمفتامین به عنوان یک داروی کاهش وزن و درمان برخی اختلالات روانی رواج یافت، اما به مرور زمان، عوارض جانبی و خطرات آن آشکار شد.

نوجوانان و جوانان زیادی گاها به وسوسه دوستان یا به‌ علت عدم آگاهی از عوارض از این داروی زیان آور، صرفا برای تفریح و خوش گذرانی از آن استفاده می‌کنند که متأسفانه نمی‌دانند آمفتامین یکی از خطرناک ترین مواد بوده و به‌شدت اعتیادآور است. از این رو” سایت راهی به سوی نور” در این مطلب سعی دارد به سوال آمفتامین چیست پاسخ دهد و عوارض این داروی اعتیاد آور را بررسی نماید.

 ماده مخدر آمفتامین چیست؟

داروی آمفتامین مواد مخدر Drug یک ماده محرک قوی می‌باشد که سیستم عصبی مرکزی فرد را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد. این ماده در دسته‌بندی مخدرها قرار داشته و جزء مواد محرک محسوب می‌شود. به عبارتی ماده اولیه تولید شیشه، آمفتامین‌ می‌باشد.

آمفتامین‌ها با نام‌های دیگری نیز شناخته می‌شوند که شامل کریستال، یخ، مت و سرعت است. بیشتر افراد برای تجربه حالت سرخوشی به مصرف این قرص اقدام می‌کنند. البته بعضی نیز نادانسته و غافل از عوارض آمفتامین این قرص را تهیه می‌کنند.

چه افرادی بیشتر از این ماده مخدر استفاده می کنند؟

از جمله افرادی مستعد مصرف آمفتامین هستند، می‌توان به دانشجویانی که برای امتحانات درس می‌خوانند، رانندگان کامیون که به سفرهای طولانی می‌روند و نیاز به بیدار ماندن دارند، بازرگانان و تجاری که قرارهای مهمی پیش روی خود دارند و ورزشکاران در زمان برگزاری مسابقاتشان اشاره کرد. اما نکته قابل در این ماده مخدر این است که آمفتامین بی تردید اعتیاد آور بوده و می تواند موجب تشدید هیپرتانسیون، تسریع سایکوز یا مرگ شود.

مصرف قرص آمفتامین
مصرف قرص آمفتامین در بین دانشجویان زیاد است.

مصرف قرص آمفتامین در بین دانشجویان زیاد است. در میان گروه‌هایی که نام بردیم، بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان این ماده محرک، دانشجویان می‌باشند. متأسفانه این باور غلط در میان آن‌ها وجود دارد که مصرف آمفتامین‌ها باعث افزایش توانایی آنها در یادگیری امتحانات می‌شود. در صورتی هر فرد بعد از چند بار مصرف نمودن این ماده به آن اعتیاد پیدا کرده و با مشکلات بسیار سخت تری در زندگی اجتماعی و تحصیلی مواجه خواهد شد. مشخص است که نداشتن آگاهی کافی در مورد عوارض آمفتـامین از دلایل اصلی‌ مصرف و اعتیاد به این محرک در جامعه می‌باشد. به همین خاطر بهتر است به طور کامل با پاسخ سوال آمفتامیـن چیست آشنا باشید تا بتوانید از خطرات پیش رو جلوگیری نمایید.

داروهای متشکل از قرص آمفتامین چیست؟

داروهای تشکیل شده از آمفتامین که در پزشکی استفاده می‌شوند، شامل موارد زیر می‌باشند:

  • دکستروآمفتامین Dextroamphetamine، متیل فنیدیت یا همان ریتالین، متامفتامین methamphetamine، آدرال و مدافینیل
  • داروهای شبه آمفتامین نیز افدرین، فنیل پروپانولامین و پسودوافدرین هستند که که از آن ‌ها در آزمایشگاه های غیرقانونی برای ساخت مت آمفتامین استفاده می‌کنند و فروش بدون نسخه این داروها ممنوع و غیرقانونی است.
  • داروهای هم خانواده آمفتامین نیز که قابلیت سوء مصرف دارند، شامل: فندیمترازین Phendimetrazine، دی اتیل پروپیون، بنزفتامین، فنترمین می‌باشند. توجه کنید که این داروها قادر هستند تمامی اختلالات ناشی از مصرف آمفتـامین را ایجاد کنند.

تاریخچه آمفتامین Amphetamine

آمفتامین در استرالیا، بریتانیا و چند کشور اروپای غربی جزء رایج‌ترین و پر مصرف ترین داروهای غیر مجاز بعد از حشیش محسوب می‌شوند. ایالات متحده نیز هنوز مصرف کوکائین بیشتر از گروه آمفتـامین‌ها می‌باشد. به طور میانگین حدود ۶۰۰۰۰۰ نفر آمفـتامین مصرف می‌کنند.

پیشنهاد مطالعه: وید چیست؟

ترکیبات این ماده محرک ابتدا در سال ۱۹۲۷ برای اولین بار در لس آنجلس ساخته شد اما تا سال ۱۹۳۰ در بازار عرضه نشد و اعتیاد آور بودنش نیز خیلی زود تشخیص داده شد. در خلال جنگ‌ داخلی اسپانیا ترکیبات این ماده مخدر در کوله بار سربازان قرار گرفت و در زمان جنگ جهانی دوم طرفین جنگ از این ماده برای انرژی دادن به سربازان استفاده کردند. در طی این اتفاق حدود ۷۲ میلیون قرص آمفتـامین بین سربازان انگلیسی پخش شد که این رویه مصرف آمفتامین، در میان چتربازان آلمان و سربازان ژاپنی برای افزایش انرژیشان در جنگ‌های طولانی نیز مشاهده می‌شد.

پس از اتمام جنگ جهانی دوم مردم متوجه تاثیرات آمفتـامین بر کاهش اشتها و در پی آن کاهش وزن شدند. در همین حین کارشناسان متوجه شدند که مصرف این قرص محرک آثار ناخوشایندی را برای مصرف کنندگان در پی خواهد داشت. چرا که افراد برای از بین بردن این اثرات از جمله افسردگی ناشی از مصرف آمفتامین، دوز این قرص را افزایش می‌دهند که نهایتا باعث اعتیاد به قرص آمفتـامین می‌شود.

شکل‌های مختلف آمفتامین چیست؟

چندین نوع مختلف مخدر خیابانی مشتق‌شده از آمفتامین‌ها وجود دارد که مهم‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

  1. متامفتامین
  2. کاتینون
  3. افدرین
  4. اکستازی

آمفتامیـن‌ غیرقانونی اثری مانند کوکائین دارد و می‌تواند بسیار اعتیادآور باشد. این مواد به شکل‌های مختلفی مانند قرص، پودر،کپسول و کریستال به تولید می‌رسند که به‌طور غیرقانونی و با اسم‌هایی چون “سرعت” فروخته می‌وشند.

اگر این ماده به‌شکل پودر باشد، بوی تند (که با حل‌شدن در آب، تندی خود را از دست می‌دهد)، مزه‌ای تلخ و رنگ‌ مختلفی دارد. فروشندگان آمـفتامین برای اینکه بوی تند آن را از بین ببرند، قرص‌های روانگردان حاوی این ماده را با آب یا سایر مخدرها ترکیب کرده و سپس به‌فروش می‌رسانند.

آمفتامیـن با افزایش ترشح دوپامین، نوراپینفرین و سروتونین در مغز، باعث ایجاد احساس سرخوشی، افزایش انرژی و تمرکز میشود. این ماده از طریق تحریک سیستم عصبی مرکزی، فعالیت مغز را افزایش داده و احساس خستگی را کاهش میدهد. با این حال، مصرف طولانیمدت یا دوزهای بالا میتواند به اختلال در تعادل شیمیایی مغز منجر شود.

مت آمفتامین چیست؟

مت آمفتامین یا همان شیشه شکل قویتر آمفـتامین می‌باشد که مصرف کنندگان زیادی آن را به صورت استنشاقی، تدخینی ویا تزریقی استفاده می‌کنند که اثرات آن بر اعصاب و روان ساعت‌ها طول می‌کشد.

طبق گزارش‌های دفتر مواد و جرائم ملل متحد، مت آمفتامـین دومین ماده رایج مورد سوء مصرف (پس از ماری جوانا) می‌باشد که بین سال‌های ۱۹۹۵ و ۲۰۱۲ مصرفش دو برابر شده و بر اساس آن گزارش در افراد ۱۲ سال به بالا شیوع این ماده مصرف بالایی پیدا کرده است.

یکی از بهترین و سریع ترین روش های ترک ماری جوانا رفتن به کمپ ترک اعتیاد است.

روش مصرف آمفتامین و مت امفتـامین‌ها

همه‌ی آمفتامـین‌ها به سرعت از طریق دهان جذب شده و اثراتشان یک ساعت پس از مصرف خوراکی این ماده ظاهر خواهد شد. بعضی آمفتامین‌های کلاسیک از راه وریدی هم مصرف می‌شوند که در صورتی که به این روش مصرف شوند، تاثیرشان آنی و بلافاصله است. آمفتامین‌های کلاسیک نیز از راه آزادسازی کاتکول آمین ها یا همان دوپامین در مسیرهای نورونی مدار پاداش مغزی اثر محرکی خود را اعمال می کنند.

آمفتامیـن‌ها سریعا وارد جریان خون شده و در عرض یک ساعت اثر خود را نشان خواهند داد. مصرف آمفـتامین بیشتر به‌صورت بلعیدنی و استنشاقی می‌باشد و اثر آن معمولا تا ۱۲ ساعت باقی می‌ماند، اما گاهی نیز ممکن است تا ۳ روز علائم استفاده از این ماده محرک در فرد بماند.

برخی از مشتقات این ماده مانند ریتالین در درمان اختلالات بیش‌فعالی کمبود توجه و نارکولپسی استفاده می‌شود.

مت آمفتامین یا همان شیشه نوع خالصی از آمفتـامین می باشد که به‌صورت استنشاقی، تدخین یا تزریق استفاده می‌شوند. توجه داشته باشید که اثرات فیزیولوژیک شیشه تا ساعت‌ها ماندگاری داشته و جزو مواد مخدر قوی شناخته می‌شود.

علائم مصرف قرص آمفتامین چیست؟

آمفتامین‌ها باعث آزادسازی کاتکولامین‌و سروتونین در بدن شده که نقش بسزایی در ایجاد سرخوشی و توهم ایفا می‌کنند. نئشه شدن با این مواد مخدر باعث بی‌خوابی می‌شود، در حالی‌که محرومیت از آن (حالت خماری) موجب پرخوابی و کابوس خواهد شد. مصرف آمفتامین‌ اثرات زیادی بر روی عروق مغزی و گوارشی می‌گذارد و اگر در دوز بالا استفاده شود، تشنج اغما و مرگ را به دنبال دارد.

بعضی از این علائم مصرف آمفتـامین عبارت‌ است از:

  • کاهش وزن
  • گشادی مردمک
  • سراسیمگی یا کندی روانی – حرکتی
  • تاکی کاردی
  • تعرق یا لرز
  • بی‌خوابی
  • توهم و هذیان
  • تحریک پذیری
  • اختلال قضاوت
  • رفتار جنسی بالقوه خطرناک و تکانشی
  • پرخاشگری و افزایش فشارخون

MDMA نیز یکی از انواع آمفتامـین‌های جایگزین می‌باشد که اثرات ذهنی شبیه آمفتامیـن و LSD را ایجاد می کند. پس از مصرف مقداری از MDMA خلق فرد بالا می‌رود که در نتیجه او دچار اعتماد‌به‌نفس کاذب بالا، تپش قلب، افزایش فشارخون و تعریق خواهد شد. اثرات ذهنی MDMA نیز تا ۴ تا ۸ ساعت در حد شدیدی باقی می‌ماند.

عوارض جانبی مصرف آمفتامین چیست؟

اگر می‌خواهید متوجه شوید که عوارض مصرف آمفتامین چیست باید بگوییم که این ماده محرک با مهار آنزیم مونوآمین اکسیداز و پیشگیری از جذب مجدد کاتکول آمین‌ها موجب افزایش فعالیت این مواد و افزایش فعالیت مغزی و کاهش خواب‌آلودگی خواهد شد. حتی مصرف داروهای حاوی آمتافمین نیز عوارض دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  1. تأثیر آمفتامین بر دستگاه عصبی: حالات بی‌قراری، سرگیجه، سردرد، بی‌حوصلگی، بی‌خوابی
  2. اثرات آمفتامین‌ها بر دستگاه گوارشی: بی‌اشتهایی، خشک شدن دهان، کاهش وزن
  3. تأثیر این ماده مخدر بر دستگاه قلبی و عروقی: افزایش فشارخون، افزایش فشار داخل چشم‌ها، ناتوانی و افت یا افزایش میل جنسی.

پیشنهاد مطالعه: افیون چیست؟

اثرات کوتاهمدت آمفتامیـن

  • افزایش انرژی و هوشیاری
  • کاهش احساس خستگی و گرسنگی
  • بهبود موقت تمرکز و توجه
  • احساس سرخوشی و اعتماد به نفس بالا
  • افزایش ضربان قلب و فشار خون

 

اثرات بلندمدت و خطرات سوءمصرف

سوءمصرف آمفتامـین میتواند عوارض جدی برای سلامت جسمی و روانی به همراه داشته باشد، از جمله:

  • وابستگی و اعتیاد
  • اختلالات روانی مانند اضطراب، افسردگی و روانپریشی
  • آسیب به سیستم قلبی-عروقی
  • کاهش وزن شدید و سوءتغذیه
  • آسیب به کبد و کلیهها
  • مشکلات خواب و بیخوابی مزمن

 

 آیا امکان اوردوز با آمفتامین وجود دارد؟

سوء مصرف هر نوع ماده مخدری به‌خصوص آمفتامیـن، اوردوز و آسیب‌های جدی به همراه دارد. آمفتامین‌ها با دسته بزرگی از داروها تداخل داشته و همچنین موارد منع مصرف متعددی نیز دارند. بنابراین اگر فرد دچار اختلالات روانی باشد، با مصرف بیش از حد این ماده یا ترکیب آن با دیگر داروها و مخدرها دچار مسمومیت اوردوز خواهد شد. رایج‌ترین علائم اوردوز آمفتامـین شامل موارد زیر می‌شود.

  • تنگی نفس
  • تپش قلب
  • گشاد‌شدن مردمک چشم
  • عدم توانایی تحرک
  • بی‌هوشی و بی حسی
  • اغما
  • رنگ‌ پریدگی
  • حالت چهره غیرعادی و رفتارهای کنترل‌ نشده

در نهایت اگر به‌موقع شخصی کمک‌های پزشکی را دریافت نکند، زندگیش را از دست می‌دهد. آمفتـامین به‌شدت در دسترس بوده و به‌راحتی می‌توان آن را تهیه نمود. بنابراین در مورد اعتیاد نوجوانان و جوانان علائم مصرف این محرک دقت داشته باشید. از این رو سایت راهی به سوی نور در این مطلب سعی کرد، موارد مهمی را پیرامون این که عوارض جبران ناپذیر آمفتامین چیست بیان نماید.

فهرست مطالب

نیاز به مشاوره دارید؟

بــــا مــــا تمــــاس بـگیــریـــد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سایر مطالب پیشنهادی...

دسته بندی

راه های ارتباطی

۰۲۱-۷۷۱۸۱۶۷۲

۰۲۱-۷۷۱۸۱۶۷۳

۰۲۱-۷۷۱۸۱۶۷۴

۰۲۱-۷۷۴۵۸۴۴۷

۰۲۱-۷۷۴۵۸۴۴۸

۰۹۱۲۳۴۹۹۸۶۰

پیشخوان

هیچ اطلاعیه ای یافت نشد!

در این قسمت میتوانید از وضعیت بیمار خود با خبر شده و روند درمان آن را پایش کنید و همچنین تصاویر بیمار خود را مشاهده کنید

اگه کسی رو میشناسی که تو دام اعتیاد افتاده و میخوای بهش کمک کنی ولی خودت خجالت میکشی یا دوست نداری به صورت مستقیم این مورد رو بهش بگی، کافیه شمارشو تو فرم زیر وارد کنی تا یه پیام ناشناس براش ارسال بشه 

درحال حاضر انجمن در دسترس نمی باشد!

خدمات

  1. اتاق خصوصی
  2. اسمارت تی وی
  3. اینترنت نامحدود
  4. یخچال شخصی
  5. غذا منو باز
  6. تشک فول طبی
  1. اتاق سم زدایی
  2. زیر نظر پزشک
  3. سم زدایی اصولی
  4. پایش سلامت
  1. دارای پزشک
  2. دارای روانپزشک
  3. دارای روانشناس
  1. بدنسازی
  2. پلی استیشن
  3. اندروید باکس
  4. ویدیو پروژکتور
  5. فوتبال دستی
  6. پینگ پنگ
  1. فروشگاه مجهز
  2. تنقلات
  3. انرژی زا
  4. کمپوت
  5. و…

گالری تصاویر

روند درمان

مرحله 1

پذیرش

مرحله 2

ویزیت اولیه

مرحله 3

سم زدایی

مرحله 4

ورود به سالن

مرحله 5

ویزیت روانشناس

مرحله 6

گروه درمانی

مرحله 7

ویزیت روانپزشک

مرحله 8

جلسات ماتریکس

مرحله 9

کمیسیون پزشکی