افسردگی، استرس، اختلال خواب و روان از سری بیماریهای روانی محسوب میشوند؛ که توسط پزشک، داروهایی جهت برطرف کردن و بهبود آن تجویز میگردد. قرص آلپرازولام یکی از داروهای شناخته شده در این زمینه است. اما سوال اینجاست که آلپرازولام چیست؟
به طور کلی میتوان گفت آلپرازولام یکی از داروهای مجموعه دارویی بنزودیازپین است که، از این مجموعه میتوان به دیازپام، لورازپام و کلونازپام اشاره کرد. عملکرد بنزودیازپینها به نحوی است که بر روی مواد شیمایی درون مغز افراد مضطرب، به نام گابا (GABA) یا به تعبیری گاما آمیتو نوتریک اسید، که دچار اختلال در تعادل خود شده اند اثر گذاشته و سبب میشود که اضطراب شخص کاهش یافته و در نهایت آرامش درونی آن افزایش مییابد.
قرص آلپرازولام برای چیست؟
در جواب باید گفت: آلپرازولام (alprazolam) یکی از قوی ترین و پر مصرفترین داروهای ضد افسردگی است که استفاده خودسرانه آن سلامت فرد را به شدت به خطر میاندازد و توصیه میشود تا برای درمان به مشاوره ترک اعتیاد مراجعه کنند. آلپرازولام با نامهای دیگری چون: زاناکس (Xanax)، (Xanax xr) و Niravam با دوزهای مختلف شناخته میشود.
عوارض قرص آلپرازولام چیست؟
آلپرازولام نیز مانند سایر داروهای شیمیایی دارای عوارضی است که قاعدتا میزان عوارض آن بسیار کمتر از میزان فواید آن در افراد نیازمند به این دارو در کوتاه مدت است.
از این رو بهتر است پاسخ سوال، عوارض قرص آلپرازولام چیست؟ را به صورت یک لیست جهت آگاهی بیشتر مخاطب ارائه دهیم:
- خواب آلودگی
- افزایش بزاق دهان
- تغییرات محسوس در میل یا توان جنسی
- مشکلات گفتاری
- اختلالات شناختی
- احساس ضعف در تمرکز و حافظه
- کاهش فشار
- کاهش میزان تنفس
- سردرد
- یبوست و اسهال
- تغییر در میزان اشتها (افزایش و کاهش)
- غش
- سبکی سر
- بی خوابی
- احساس اضطراب در هنگام صبح
- عدم تعادل
- تپش قلب
- توهم
- حرکات غیر ارادی عضلات
- لرز و تشنج
- افسردگی
- راش پوستی
- سختی در دفع ادرار
- اختلال در حس لامسه
- افزایش تعریق
- درد کمر
- درد مفاصل
- استفراغ
علاوه بر درمان اضطراب و افسردگی این دارو، جهت ثبت روحیه نیز مورد استفاده شخص بیمار قرار میگیرد. در صورتی که عوارض ذکر شده در دوره مصرف دارو تشدید یابد؛ و از سویی عوارضی غیر از موارد گفته شده رخ دهد، حتما مراجعه به پزشک را در اولویت امور خود قرار دهید.
علائم اعتیاد آور به قرص آلپرازولام چیست؟
از آنجایی که مصرف بیرویه و بدون تجویز پزشک، قرصهای گروه بنزودیازپین در افراد، زمینه ساز احتمالی مصرف مداوم و به نوعی اعتیاد به آن است؛ قرص زاناکس و یا آلپرازولام نیز از این دسته مستثنی نبوده و مصرف مداوم آن بدون رعایت دوره درمان و یا حتی مصرف خودسرانه جهت رفع افسردگی و یا نیاز روحی، جسمی به آن، اعتیاد و وابستگی شدید را افزایش میدهد.
پیشنهاد مطالعه: ترامادول چیست
مصرف همزمان الکل و یا متادون با قرص آلپرازولام نیز یکی از مهمترین عوامل زمینه ساز اعتیاد به آلپرازولام است.
هرچند ناآگاهی از عوارض قرص نیز، دلیل دیگری بر اعتیاد به آن میباشد که بهتر است فرد قبل از مصرف خودسرانه دارو، ابتدا از خود سوال کند، قرص آلپرازولام چیست؟ چه عوارض و علائمی را به همراه دارد؟
علائم اعتیاد آور به عوارض قرص زاناکس چیست؟ با دیدن چه مواردی از خود و یا شخص بیمار متوجه اعتیاد به زاناکس میشویم؟
علائم مصرف قرص Alprazolam میتوان مشاهده کرد موارد زیر است:
- کاهش فعالیت و عملکرد شخص بیمار در محیط کار یا آموزش
- افزایش برخورد رفتاری و گفتاری تعارض گونه به اعضای خانواده، دوستان و همکاران
- افزایش هزینههای شخص جهت خرید و تامین مصرف روزانه آلپرازولام
- مراجعه به داروخانهها و پزشکان متعدد جهت تجویز قرص آلپرازولام
عوارض سوء مصرف قرص زاناکس یا آلپرازولام
از آنجایی که مصرف آلپرازولام باعث احساس سرخوشی، خواب خوب، تسکین و کاهش اضطراب میگردد، شخص مصرف کننده مایل به مصرف بیشتر آن خواهد بود و از سویی هرچه میزان مصرف دارو بیشتر شود، بدن مقاومت بیشتری به میزان دوز مصرفی نشان داده و نیازمند دوز بالاتر از دارو خواهد بود. درواقع تحمل بدن بالا رفته و فرد را مجاب به مصرف دوز بالاتر میکند. و اینگونه اعتیاد به آلپرازولام شدیدتر شده و حتی در مواردی شخص دچار عوارض سوء مصرف قرص زاناکس و یا آلپرازولام میگردد.
از جمله این عوارض میتوان موارد زیر را برشمرد:
- کاهش خطرناک دفعات تنفس
- بوجود آمدن حس آرام بخشی شدید در فرد
- کما
اکنون که به پاسخ سوال قرص آلپرازولام چیست؟ رسیدیم و آگاهی بیشتری نسبت به آن و عوارض alprazolam کسب کردیم بهتر است در ادامه همراه باشید تا از درمان اعتیاد به این دارو نیز آگاه شویم.
درمان و ترک اعتیاد به قرص Alprazolam
در مطالب فوق بالغ بر ۲۵ مورد از عوارض مصرف قرص آلپرازولام بیان شد، با توجه به اینگونه عوارض و حتی اعتیاد به زاناکس در صورت قطع و یا ترک این دارو بهتر است زیر نظر پزشک به صورتی اصولی و با آسیبهای احتمالی کمتری اقدام به درمان و ترک اعتیاد به قرص آلپرازولام کرد.
گاهی فرد به صورت ناخودآگاه اعتیاد شدید به قرص زاناکس پیدا کرده و این امر را کاملا عادی جلوه میدهد، در صورتی که از دید خانواده و سایرین همانند یک فرد معتاد به مواد مخدر رفتار مینماید. همانطور که در مبحث، علائم اعتیاد آور به قرص alprazolam چیست؟ مواردی ذکر شد که رفتاری کاملا مشابه رفتار فرد معتاد به مواد مخدر در اینگونه افراد دیده میشود؛ درمان و ترک اعتیاد به قرص آلپرازولام در بهترین کمپ ترک اعتیاد امکان پذیر خواهد بود.
چراکه در یک کمپ ترک اعتیاد معتبر، کادر درمان متشکل از افراد متخصص و باتجربه ای است که با علم و تخصص خود، شخص بیمار را به سوی بهبود سوق میدهند.
عوارض و علائم ترک قرص زاناکس
در صورتی که فرد اقدام به ترک قرص آلپرازولام کند با موارد زیر روبرو خواهد شد:
- بازگشت اضطراب
- تحریک پذیری
- تشنج
- اختلال در خوابیدن
- افسردگی
- لرز
چگونه آلپرازولام را ترک کنیم؟
بهتر است فرد بیمار در ابتدا سوالات زیر را از خود بپرسد و یا اینکه اگر از خانواده و یا دوستان شما شخصی به مصرف قرص زاناکس اعتیاد پیدا کرده است، با توجه به موارد زیر او را مورد بررسی قرار دهید:
- آیا من به مصرف قرص زاناکس اعتیاد دارم؟
- آیا همیشه قصد دارم از مصرف قرص کم کنم و آن را متوقف کنم اما با کوچکترین بهانه منصرف میشوم؟ و یا به دنبال بهانههای متعدد میگردم؟
- آیا پول زیادی جهت خرید قرص آلپرازولام هزینه میکنم؟
- آیا همیشه هدف خود از مصرف قرص زاناکس را کاهش استرس و اضطراب (بیش از یک بار در هفته) میدانم؟
- آیا تاکنون در شرایطی مانند: رانندگی، محیط کار، مدرسه با اینکه میدانستم نباید قرص را مصرف کنم، اما از آن استفاده کردهام؟
- آیا تقریباً هر روز به استفاده از زاناکس فکر میکنم؟
- آیا بیشتر روز را صرف خرید یا استفاده از آلپرازولام میکنم؟
- آیا از فعالیتهایی که شرکت در آنها نیازمند هوشیاری کامل بوده است، اجتناب کرده ام؟
- آیا تا کنون شرایطی پیش آمده که از محل کار، تحصیل و یا رویدادهای مهم زندگی خود غافل شده ام؟
- آیا بدن من به زاناکس بیشتری نیاز دارد؛ تا همان اثرات را که از مصرف مقادیر کمتر بدست میآورد، بدست آورد؟
- آیا در صورت مصرف نکردن ۱ تا ۲ روز، احساساتی چون: تحریک پذیری، بی قراری، احساس حالت تهوع، سردرد یا عصبی میکنم؟
اگر شخص بیمار با خود صادق باشد و در نهایت مطالعه ۱۱ سوال بالا، به دو یا چند سوال پاسخ مثبت داده باشد، احتمال دارد به درمان اعتیاد نیازمند باشد.
پیشنهاد مطالعه: مجیک ماشروم چیست
در این حالت بهترین و مطمئن ترین راه مراجعه به مراکز ترک اعتیاد است؛ چرا که در این مراکز شرایطی فراهم میآید تا فرد بیمار در یک محیط امن قرار گیرد و از لحاظ جسمی و روانی با توجه به تشخیص کادر درمان مجرب، درمان گردد.
در صورتی که فرد اعتیاد به قرص آلپرازولام داشته باشد، بهترین کمپ اعتیاد مراحل زیر را برای درمان او در نظر میگیرد.
- ارزیابیهای فوری جهت پذیرش بیمار
- سم زدایی از مصرف قرص آلپرازولام
- سری آزمایشهای خاص پس از سم زدایی
- آموزش مهارتهای زندگی
- آموزش بهداشت
- کمک به شکل گیری مجدد خانواده
- خدمات مراقبت مداوم
دوره سم زدایی به صورت معمول در بهترین کمپ ترک اعتیاد شرق تهران حدود ۲۸ روز زمان میبرد که در این دوره فرد بیمار با تجویز پزشک متخصص و روانپزشک دوره درمان خود را در کنار کارهای فرهنگی و توانبخشی کامل میکند. در این مدت تمام سعی کمپ ترک اعتیاد و کادر درمان آن، این است که فرد پس از درمان به محیط خانواده بازگشته و بتواند فعالیتهای خود را با توجه به احتمال عود بیماری از سر گیرد.
هرچند که کمپ در خصوص دوره عود بیماری نیز برنامه ریزی کرده و توسط روانپزشک و مددکار یک دوره ۶ ماهه مراقبت از راه دور را برای بیمار در نظر میگیرد به نحوی که اگر بیمار دچار عود شد، با مراجعه به روانپزشک خود مجددا در مسیر بهبود و یا مقابله قرار گیرد.
توصیه های مهم مصرف آلپرازولام
- همانطور که گفته شد به هیچ عنوان آلپرازولام را بدون تجویز پزشک مصرف ننمایید.
- بیش از میزان توصیه شده، نباید مصرف شود.
- برای اینکه علائم پس از قطع مصرف در فرد کاهش یابد؛ بهتر است مصرف به تدریج کاهش یابد.
- مصرف قرص زاناکس به هیچ عنوان در دوران بارداری و شیردهی توصیه نمیگردد.
چرا که، جنین دچار مشکلات مادرزادی شده و حتی در دوران شیردهی نیز دارو، از طریق شیر به نوزاد منتقل شده و خطرات بسیاری را برای نوزاد به همراه خواهد داشت.
قرص آلپرازولام چیست؟ یکی از قوی ترین و پر مصرف ترین داروهای ضد افسردگی است که جزء خانواده بنزودیازپین (لورازپام، کلونازپام و دیازپام ) محسوب میشود. قرص آلپرازولام با نامهای دیگری چون زاناکس و نیراوام معروف است. روند عملکرد این دارو ضد افسردگی به نحوی است که مواد شیمیایی مغز به نام گابا که در اثر افسردگی و اضطراب دچار اختلال در تعادل شده اند با وجود قرص زاناکس به روال طبیعی خود بازگشته که در نهایت شخص احساس آرامش میکند.
موسسه ترک اعتیاد راهی به سوی نور یکی از بهترین کمپ ترک اعتیاد در شرق تهران است که هدف اصلی و نهایی خود را ایجاد محیطی امن و عاری از مواد مخدر، برای بیماران و کمک به ترک آنان به بهترین نحو قرار داده است.
گردآوری توسط: موسسه راهی به سوی نور
2 پاسخ
سلام همسرم ۲۹ سالشه و از قرص الپرازولام استفاده میکنه و همیشه استرس و اضطراب داره من تازه اینو فهمیدم میشه توضیح بدید دقیقا برای چی مصرف میشه؟
سلام فقط آدم رو آروم میکنه و تمام.چیزی که آدمو آروم کنه که بد نمیشه.