چرا افرادی که اعتیاد دارند نمی توانند ” مصرف” مواد مخدر را متوقف کنند؟
این سوالیست که از ما زیاد پرسیده می شود. بعضی اوقات برای دوستان و اعضای خانواده درک این مسئله دشوار است که چرا عزیزشان نمی تواند ماده مخدری که به آنها آسیب زده ترک کند.
دلیل این که برای افرادی که با اعتیاد به مواد مخدر یا الکل دست و پنجه نرم می کنند ترک آن بسیار دشوار است این است که این اعتیاد فقط یک عادت نیست بلکه یک بیماری است. وقتی فردی در طی یک دوره زمانی مواد مخدر مصرف می کند یا الکل می نوشد ، مدارهای مغزی وی را تغییر پیدا می کند. در حقیقت ، اعتیاد نحوه عملکرد قسمتهای مهم مغز را چنان تغییر می دهد که فرد معتاد حتی اگر خودش بخواهد اعتیاد را ترک کند جلوگیری از استفاده از مواد مخدر یا الکل برایش بسیار دشوار می شود.
محققان این مدل را “مدل بیماری اعتیاد مغز” می نامند. آنها اعتياد به مواد مخدر و الكل را ناشي از كمبود اراده فرد معتاد نمی دانند ، بلكه در عوض ان را یک بيماري که نياز به درمان دارد مورد بررسی قرار مي دهند.
اعتیاد به مغز شما آسیب می زند
تحقیقات علوم مغزی نشان داده است که اعتیاد حداقل از سه طریق به مغز آسیب می زند :
این باعث می شود مدارهای پاداش مغز (Reward system)حساسیت کمتری داشته باشند. داروهای اعتیاد آور باعث ترشح دوپامین در مغز می شود ، ماده شیمیایی که باعث احساس لذت در فرد می شود. اگر فرد به مرور زمان به مصرف دارو ادامه دهد ، مدار ممکن است نامتعادل شود. برای دریافت همان پاداشی که هنگام استفاده از این دارو دریافت کردند ، باید مقادیر بیشتری از آن را مصرف کنند. و لذت های طبیعی دیگر به فرد لذت نمی دهد و باعث می شود علاقه خود را به چیزهایی که قبلاً از آن لذت می بردند مانند گذراندن وقت با دوستانش از دست بدهد.
این واکنش مغز در برابر استرس را افزایش می دهد. برخی از مدارهای مغزی پاسخ های ما را در شرایط استرس زا کنترل می کنند. در مغز فرد مبتلا به اعتیاد ، این سیستم مدارها بیش از حد فعال می شود و باعث می شود افراد وقتی از مواد مخدر استفاده نمی کنند بسیار استرس داشته باشند.
اعتیاد مناطقی از مغز را ضعیف می کند که به فرد کمک می کند تا تصمیمات خوبی بگیرد. اعتیاد به مواد مخدر همچنین بر قشر پیش پیشانی(Prefrontal cortex) ، بخشی از مغز که به فرد کمک می کند تا تصمیم بگیرد و فشارهایش را کنترل کند ، تأثیر می گذارد. مثل اینکه ماشین آنها ترمزهای فرسوده ای دارد: حتی اگر آنها سعی کنند مصرف دارو را متوقف کنند ، به هر حال ممکن است نتوانند انگیزه خود را کنترل کنند و دارو را مصرف کنند.
در حالی که عوامل زیادی در اعتیاد یا عدم وابستگی فرد به مواد مخدر یا الکل تأثیر دارند ، نوجوانان به ویژه در معرض خطر هستند. مغز فرد تا اوایل 20 سالگی متوقف نمی شود. تا آن زمان ، مدار مغز آنها به ویژه به اثرات داروها حساس است.
درمان بیماری
درک اعتیاد به عنوان بیماری که مغز را تغییر می دهد به محققان کمک می کند تا درمان های بهتری را برای آن انجام دهند. بسیاری از افراد برای غلبه بر اعتیاد به کمک نیاز دارند. این به این معنی نیست که ضعیف هستند. این بدان معناست که آنها با بیماری روبرو هستند که غلبه بر آن سخت (اما غیرممکن نیست!) است.
آیا کسی را می شناسید که به کمک احتیاج داشته باشد؟ برای یافتن درمان اعتیاد در نزدیکی خود با شماره 02177181672تماس گرفته تا همکاران ما شما را راهنمایی نمایند.
تلفن تماس
۴ – ۰۲۱:۷۷۱۸۱۶۷۲
۸ – ۰۲۱:۷۷۴۵۸۴۴۷
فوری: ۰۹۱۲۳۴۹۹۸۶۰